Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ -ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ –ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



    Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της ΟΠΟΤΤΕ στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας.
      Συγκεκριμένα:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
     Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν από πλευράς ΟΠΟΤΤΕ οι κ.κ. Αχλαδιανάκης Μανόλης, Θεόδωρος Κοντός, Γιώργος Χαβάκης, Μαριάνθη Τζαβέλα, Μαρία Χελιουδάκη, Κώστας Βαρβεράκης, Δημήτρης Κοντός, Αναστασία Τερζή,  Χάρης Δάμπλιας και Μανόλης Δροσάκης.
 
        Ο υπουργός ενημερώθηκε για τα θέματα των τρίτεκνων και σημείωσε τα θέματα που του τέθηκαν:
Για τις  μετεγγραφές των φοιτητών ζητήθηκε από τον Υπουργό η επαναφορά των μετεγγραφών χωρίς άλλους περιορισμούς και να έχουν αναδρομική ισχύ από τότε που καταργήθηκαν οι μετεγγραφές, γιατί λόγω της κρίσης αρκετές οικογένειες δε μπόρεσαν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές, αν και είχαν επιτύχει.
Επίσης, Οι τρίτεκνες οικογένειες να είναι ισότιμες με τις πολύτεκνες ως προς τον αριθμό θέσεων-εδρών στις σχολές ή τα τμήματα (είναι και περισσότεροι στον αριθμό).
Οι τρίτεκνοι να έχουν δικαίωμα χρήσης περισσοτέρων κατηγοριών εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις (π.χ. παιδί τρίτεκνης οικογένειας και με αδερφό σπουδαστή σε άλλη πόλη, ή παιδί τρίτεκνης οικογένειας και άνεργος γονέας και άτομο με ειδικές ανάγκες κ.ά)
Να χρηματοδοτούνται οι σχολές για εισδοχή φοιτητών ειδικών κατηγοριών, ανάλογα των αριθμό τους.
 Οι τρίτεκνοι να έχουν το ίδιο ποσοστό εισαγωγής στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές με τους πολύτεκνους και να εκδοθεί εγκύκλιος που να απαλείφει το ηλικιακό όριο (26 ετών ένας αδελφός/ή) για τα παιδιά που θέλουν να εισαχθούν στις παραπάνω σχολές.
 
Ζητήθηκε  να σιτίζονται οι τρίτεκνοι χωρίς να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. γιατί  τελικά  οι «κερδισμένοι», είναι όσοι φοροδιαφεύγουν και όχι οι συνεπείς φορολογούμενοι, αλλά και αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχει οικονομική αδυναμία από τις περισσότερες οικογένειες.
Για το θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών ζητήθηκε να αποσπώνται κατά προτεραιότητα, αφού πολλές φορές εάν τα παιδιά σπουδάζουν μπορεί να χρειαστεί η συντήρηση τριών, τεσσάρων ή και πέντε σπιτιών, ενώ για τους διορισμούς αναπληρωτών ζητήθηκε, τα μόρια να είναι αναλογικά με τον αριθμό των τέκνων.
Σε περίπτωση που αποκτηθούν 3 τέκνα από δύο γάμους να μπορεί ο υποψήφιος (τέκνο) να δηλώσει τριτεκνία στο Μηχανογραφικό (υπήρξαν περιπτώσεις που δημιουργήθηκε πρόβλημα).
 
Ο Υπουργός είπε πως για το θέμα των μετεγγραφών, περιμένει να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με διάφορες κοινωνικές ομάδες, για να ακουστούν οι προτάσεις και στη συνέχεια θα καλέσει την ΟΠΟΤΤΕ σε διαβούλευση (περίπου σε 15 μέρες). Φάνηκε να είναι θετικός για τις μετεγγραφές των τρίτεκνων,  προβληματισμένος όμως για την αναδρομική ισχύ.
Για τη σίτιση, αφού πάρει τα απαραίτητα στοιχεία, πιθανότατα δεν θα ισχύσουν τα όρια (οικογενειακό εισόδημα), ώστε να σιτίζονται όλοι οι τρίτεκνοι, ή θα αλλάξουν.
Για την εγκύκλιο του ηλικιακού ορίου στις Αστυνομικές σχολές δήλωσε πως από φέτος δεν θα υπάρχει ηλικιακό όριο (είναι ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).
Για τις αποσπάσεις είπε πως θα το εξετάσει θετικά και θεωρεί λογικές τις απόψεις που ακούστηκαν, όπως και το θέμα της μοριοδότησης των αναπληρωτών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
        Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Από πλευράς ΟΠΟΤΤΕ συμμετείχαν  οι κ.κ. Αχλαδιανάκης Μανόλης, Θεόδωρος Κοντός, Γιώργος Χαβάκης, Μαρίας Χελιουδάκη, Κώστας Βαρβεράκης, Μανόλης Δροσάκης  και Δημήτρης Κοντός.
         Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα και η βουλευτής του Κ.Κ.Ε Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ίδιας Επιτροπής.
 
         Αφού έγινε μια ενημέρωση για τα θέματα των τρίτεκνων η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της εξομοίωσης.
         Ο πρόεδρος και τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ με τεκμηριωμένο και σαφή τρόπο, ανέλυσαν το θέμα και στάθηκαν ιδιαίτερα στις πολλές υποσχέσεις και στην αναγκαιότητα εξομοίωσης πράγμα που έχει αναδειχθεί και στη βουλή από 1993 και μετά από κόμματα και βουλευτές. 
       Η Ομοσπονδία έθεσε στον υφυπουργό Εργασίας και το νέο καθεστώς του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και διαμαρτυρήθηκε για τα κριτήρια που τέθηκαν, τα οποία είναι ιδιαίτερα χαμηλά αφού για να πάριε κάποιος ολόκληρο το επίδομα πρέπει να έχει εισόδημα έως και 6000 ευρώ, δηλαδή 500 οικογενειακό εισόδημα το μήνα.
        Αυτό που ζητήθηκε πέρα των άλλων ήταν να γίνει ειδική πρόβλεψη για εισοδηματικά, τα οποία αν είναι του 2012, να ληφθούν υπόψη η ανεργία, αφού μπορεί να φαίνεται ότι κάποιος έχει εισοδήματα το 2012,όμως αν τώρα είναι άνεργος θα αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα.
      Ακολούθησε η παρουσίαση της πρότασης που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία και για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί τα κόμματα, τα οποία μάλιστα συμφωνούν στην προώθησή της, πράγμα που τονίστηκε στον υφυπουργό και στις βουλευτίνες που συμμετείχαν στη συνάντηση.
     Ο υφυπουργός, δεσμεύτηκε να προχωρήσει νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά θεσμικά ζητήματα για τους τριτέκνους, σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
       Οι βουλευτίνες, μέλη της Επιτροπής,  διατύπωσαν τις σκέψεις και τις απόψεις τους και κάλεσαν την Ομοσπονδία να συμμετέχει στη διαδικασία, με την παρουσία της στην αρμόδια  Επιτροπή της βουλής η οποία θα συνεδριάσει σύντομα.

1 σχόλιο:

  1. Τελικα δε φθανει να εισαι τριτεκνος η πολυτεκνος για την μετεγγραφη? Μπαινουν και εισοδηματικα κριτηρια? Υπαρχει περιπτωση να βελτιωθει καπως ο νομος για τις μεταγραφες?
    Γ.Τ. Πατρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή