Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ποιοι απαλλάσσονται από τον νέο φόρο στα ακίνητα


Νέα παράταση έλαβε η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε βελτιώσεις μετά την δυσφορία που εκφράστηκε ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό νομοσχέδιο προβλέπει μικρότερες επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών, έναντι των αρχικών προβλέψεων, ενώ θα
υπάρχουν εξαιρέσεις και απαλλαγές από το φόρο για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, καθώς και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις όσον αφορά τα κριτήρια 
μείωσης ή πλήρους απαλλαγής από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων για φορολογούμενους οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής του φόρου.

Ειδικότερα χορηγείται έκπτωση 50% εφόσον διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής, αν πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ (από 7.000 στο αρχικό σχέδιο), προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Επίσης προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους, πολύτεκνους ή άτομα με αναπηρία άνω του 80%, οι οποίοι πληρούν και τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου τα κλιμάκια για τις οικίες μειώνονται σε σχέση με το αρχικό σχέδιο από 30 σε 12. Στο πρώτο κλιμάκιο, για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ ο βασικός φόρος θα ορίζεται στα 2 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Επίσης προβλέπονται συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Για τους βοηθητικούς χώρους προβλέπεται μείωση του κύριου φόρου στο 10%, ενώ μειώσεις θα υπάρχουν και στους συντελεστές για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων. Τα κλιμάκια φορολόγησης για τα οικόπεδα παραμένουν 25 και ο φόρος κυμαίνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα.

Στο συμπληρωματικό φόρο (ΦΑΠ) το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής παραμένει 1%, για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ. Για τα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές του ΦΑΠ μειώνονται σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα, ενώ τα αγροτεμάχια δεν θα μετρούν για την επιβολή ΦΑΠ.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται σε 1 ευρώ το στρέμμα. Επίσης διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας και επιβάλλονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες, 5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις.

Από την προσαύξηση κατοικίας στα αγροτεμάχια, απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία έως 150 τ.μ. και εξαιρούνται ακόμη από το φόρο μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, θερμοκήπια, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων κ.ά.

Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει την αποπληρωμή του φόρου σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου ενώ το 2015 ο ενιαίος φόρος θα καταβληθεί σε 9 μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου